سنگ کلیه دربارداری: راه های تسکین درد و تسریع دفع سنگ در حاملگی
سنگ کلیه
درمان سنگ کلیه در دوران بارداری
تحمل سنگ کلیه میتواند بسیار دردناک باشد، مخصوصاً وقتی که بیمار باردار باشد. اگرچه بارداری احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش نمیدهد، ولی تشخیص پزشکی آن را پیچیده کرده و نمیتوان از روشهای معمول درمان بعلت وجود احتمال صدمه دیدن جنین استفاده کرد. هرچند بیشتر سنگهای کلیه شاید بدون نیاز به هیچگونه درمان از مجرای ادراری عبور کنند، ولی برخی از آنها میتوانند درد شدیدی ایجاد نمایند. در چنین مواردی، درمان پزشکی توصیه میشود. سنگهای کلیه در سه ماهه سوم بارداری ممکن است درد زایمان را به مادر القاء کند و به همین خاطر همیشه ترجیح پزشکان آن است که هروقت بیمار متوجه علائم سنگ کلیه شد به دنبال مراقبتهای پزشکی باشد.
بهترین راه درمان سنگ کلیه در دوران بارداری
1 انواع سنگ کلیه
2 علل سنگ کلیه در بارداری
2.1 عدم مصرف مایعات به مقدار کافی
2.2 زمینه ژنتیکی
2.3 تحریک روده
2.4 مصرف بالای کلسیم
2.5 تصفیه بیشتر
2.6 گشاد شدن رحم
2.7 عفونتهای مجاری ادراری
3 علائم بالینی
3.1 درد
3.2 درد در حین ادرار کردن
3.3 وجود خون در ادرار (هماچوری)
4 نحوه تشخیص سنگ کلیه در حین بارداری
5 نحوه خلاص شدن از سنگ کلیه در دوران بارداری
5.1 درمانهای خانگی/ طبیعی
5.2 درمان پزشکی
5.3 درمان جراحی
6 پس از عبور سنگ کلیه
7 پیشگیری از تشکیل دوباره سنگ کلیه
انواع سنگ کلیه
انواع سنگ کلیه
چهار نوع اصلی سنگ کلیه عبارتند از:
سنگهایی که از کلسیم بلااستفاده استخوانها و عضلات در ترکیب با اگزالات یا فسفات تشکیل میشوند – این نوع سنگ رایجترین نوع سنگ کلیه است.
سنگهای حاوی منیزیم و آمونیاک مواد زائد: این نوع سنگها، سنگهای استروویت میگویند و پس از عفونتهای ادراری این سنگها تشکیل میشوند.
سنگهای اسید اوره: این سنگها غالباً بخاطر مصرف مقادیر بسیار زیاد غذاهای پروتئیندار ایجاد میشوند.
سنگهای سیستئینی: این سنگها نادر و ارثی هستند.
تفاوت زگیل تناسلی با زگیل معمولی: درمان انواع زگیل تناسلی و معمولی
علل سنگ کلیه در بارداری
اگرچه باردار بودن به این معنا نیست که شخص بیشتر از سایرین در معرض سنگ کلیه است، ولی علل خاصی وجود دارد که میتوانند سنگ کلیه و بارداری را به هم متصل کنند. برخی از علل رایج سنگ کلیه در دوران بارداری عبارتند از:
عدم مصرف مایعات به مقدار کافی
دلایل شایع برای سنگ کلیه عدم مصرف آب به مقدار کافی است. فقدان مایعات در بدن باعث افزایش غلظت مواد معدنی همچون فسفر و کلسیم در ادرار شده که میتواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود. در دوران بارداری، بدن به آب بیشتری از حد معمول نیاز دارد. نوشیدن مقدار آب کمتر از مقدار کافی میتواند منجر به سنگ کلیه شود.
زمینه ژنتیکی
آرایش ژنتیکی بدن بیمار میتواند احتمال ابتلا به سنگ کلیه را در او افزایش دهد. اگر شما از خانوادهای هستید که موارد ابتلا به هیپرکلسیوری در آن خانواده زیاد است، ممکن است شما نیز مستعد ابتلا به سنگ کلیه در دوران بارداری باشید، هیپرکلسیوری عارضهای است که در آن در ادرار شخص مقادیر زیادی از کلسیم وجود دارد.
تحریک روده
اگر به حساسیت معدی رودهای مبتلا هستید بیشتر از سایرین مستعد هیپرکلسیوری خواهید بود یا ممکن است بیشتر از سایرین در معرض سنگ کلیه قرار داشته باشید. دلیل این مسئله احتمال افزایش تعداد یونهای کلسیم انباشته شده در کلیه بخاطر التهاب مزمن رودههاست، که تبدیل به کریستال میشوند.
مصرف بالای کلسیم
به زنان باردار توصیه میشود تا کلسیم بیشتری مصرف کنند. این کار شاید باعث شود تا فشار بیشتری بر کلیهها وارد آید و باعث تشکیل کریستال در کلیهها شود. همچنین از آنجایی که بدن شما مقدار زیادی کلسیم جذب میکند تا به رشد نوزاد کمک نماید، احتمال ابتلای کلیههایتان به سنگ کلیه افزایش مییابد.
دکترفریدون خیام فر
جراح کلیه و مجاری ادراری
فلوشیپ فوق تخصصی آندویورولوژی و لاپاراسکوپی