خدمت رسانی به محرومین و کمک به بالندگی انقلاب اسلامی، از ابتدای شکل گیری جمهوری اسلامی تاکنون فراز و فرودهای فراوان و تجربیات تلخ و شیرین زیادی را از سر گذرانده تا امروزه به شکل گروه های جهادی در بخشی از جامعه ظهور و بروز یافته است. تمرکز این گزارش بر ارزیابی مرسوم ترین الگوی امروزین جریان جهادی در کشور است و اگر فراتر از حوزه گروه جهادی بحثی طرح می شود، از زوایه و منظر اثرگذاری بر گروه جهادی است.
آسیب ها، در گزارش حاضر در ۵ سطح گفتمانی، راهبردی، تشکیلاتی، کنش جمعی و کنش فردی دسته بندی می شوند. درمجموع، ۶ آسیب در سطح گفتمان جهادی، ۱۵ آسیب در سطح حکمرانی جهاد، ۹ آسیب در سطح گروه جهادی و ۱۱ آسیب در سطح اردوی جهادی شناسایی شدند و راه حل هایی برای مرتفع سازی آنها به تفکیک همین سطوح پیشنهاد می شود.
مهم ترین پیشنهادها عبارتند از: تقویت گفتمان جهادی از طرق مختلفی مانند مرزبندی اجتماعی میان جهادگران حقیقی و سوء استفاده کنندگان (با معرفی خط قرمزها، نمادها و نمایندگان و الگوهای گفتمان جهادی)، حمایت نهادی از کنشگران جهادی با ایجاد یا اختصاص مجموعه تنظیم گر و تسهیلگر فعالیت های جهادی، حمایت قانونی، نظارتی، پشتیبانی و سیاستی از گروه های جهادی (با توسعه حوزه فعالیت گروه های جهادی، تدوین نظام نامه ثبت گروه های جهادی، نظارت بر گروه های جهادی با منابع مالی بالا و ...)، تأسیس مرکز رشد مجازی برای گروه های جهادی، تدوین پیوست اجتماعی اردوی جهادی (دربردارنده نحوه جلب مشارکت مردم محلی، روابط اداری و اجتماعی اثرگذار بر اقدامات جهادگرانه). تدوین پیوست فرهنگی(اقتضائات فرهنگی هر منطقه، ارتباط قومیت ها،...)