﷽
پیشگیری و درمان غرور، مبارزه با آروزی خام و درمان آن️
با شیاطین برخورد می کند و می بیند، به خصوص شیاطین انسی؛ انسان های دیگر؛ که انسان را تحریک می کنند. انسان در دلش با آرزوهای خام مبارزه کند و نگذارد آن ها در درون انسان ریشه پیدا کنند و زنده بمانند.
در خطبۀ هشتاد و ششم نهج البلاغه امام علی(ع) همین نظر را فرمودند: «...وَ اعْلَمُوا أَنَّ الْأَمَلَ يُسْهِي الْعَقْلَ»؛ این را بدانید که همین آرزوهای بی مورد، بیجا و خام، موجب به غلط و اشتباه انداختن عقل می شود؛ یعنی عملکرد منفی روی عقل نظری دارد، «وَ يُنْسِي الذِّكْرَ»؛ یاد حق تعالی را در انسان به فراموشی می اندازد و خدا از یادش می رود، «فَأَكْذِبُوا الْأَمَلَ»؛ پس بیایید و آرزو را دروغ انگارید، تکذیبش کنید،
«فَإِنَّهُ غُرُورٌ»؛ پس به درستی که آرزوهای خام غرور است؛ یعنی فریب و منشاء فریب است، «وَ صَاحِبُهُ مَغْرُورٌ»1️؛ و کسی که آرزومند به آرزوی خام شده است، فریب خورده است؛ لذا با اَمل و آرزوها مبارزه کنید. بهترین راه برای مبارزۀ با آرزوی خام، مسئلۀ ذکر موت یا یاد مرگ است.
یاد مرگ تمام ریشۀ آرزوها را قطع می کند؛ مثلاً کسی پیش خودش هزاران قصر، حکومت و... را در درونش- به هم پیوند می دهد، می چیند و جلو می رود.
اگر در همان وسط کسی تکانش بدهد که بناست عزرائیل یک ساعت دیگر بیاید، همۀ آن ها از یادش می رود. نه تنها آن ها از یادش می رود؛ بلکه آن هایی هم که واقعیّت دارد از یادش می رود.
1️ نهج البلاغه، خطبۀ 86
️️️️️
#اخلاق_ربانی
#غرور
جلسه دهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه حاج آقا مجتبی تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani