محتوای سوره حجرات را اينگونه مى توان خلاصه كرد:
بخش اول: آيات آغاز سوره است كه آداب برخورد با پيشواى بزرگ اسلام پيغمبر اكرم صلیاللهعلیهوآله، و اصولى را كه مسلمانان در محضر او بايد به كار بندند، بيان مى كند.
بخش دوم: اين سوره مشتمل بر يك سلسله اصول مهم اخلاق اجتماعى است كه به كار بستن آنها محبت و صفا و صميميت و امنيت و اتحاد را در جامعه اسلامى حفظ مى كند، و به عكس فراموش كردن آنها مايه بدبينى و نفاق و پراكنده گى و ناامنى است.
بخش سوم: دستوراتى است كه مربوط به چگونگى مبارزه با اختلافات و درگيريهايى است كه احيانا در ميان مسلمانان روى مى دهد.
بخش چهارم: از معيار ارزش انسان در پيشگاه خدا و اهميت مساله تقوى سخن مى گويد.
بخش پنجم: روى اين مساله تاكيد دارد كه ايمان تنها به گفتار نيست بلكه بايد علاوه بر اعتقاد قلبى آثار آن در اعمال انسانى، و در جهاد با اموال و نفوس آشكار گردد.
بخش ششم: از اين بحث مى كند كه اسلام و ايمان يك هديه بزرگ الهى براى مؤمنان است، به جاى اينكه در پذيرش آن منتى بگذارند بايد فوقالعاده ممنون و شكرگزار باشند كه مشمول اين هديه شده اند.
و بالآخره بخش هفتم كه آخرين قسمت اين سوره است از علم خداوند و آگاهى او از همه اسرار نهان عالم هستى و اعمال انسانها سخن مى گويد كه در حقيقت به منزله ضامن اجرا است براى تمام بخشهايى كه در اين سوره آمده است
پیامبرص فرمودند: «هر كس سوره حجرات را بخواند خداوند به تعداد هر نفر كه او را اطاعت كرده يا نافرمانى ميكند ده حسنه به او خواهد داد».
حسينبنعلاء از حضرت صادق عليهالسلام روايت نموده است كه فرمودند: «هر كس هر شب يا هر روز سوره حجرات را بخواند جزو زيارتكنندگان محمد صلىاللهعليهوآله محسوب خواهد شد
ين سوره يكپارچه احكام، ادب و اخلاق است، از جمله ادب در مقابل خدا و رسول يعنى مقام رهبرى، وظيفه انسان در رابطه با اخبارى كه توسط انسانهاى فاسق نقل مى شود، وظيفه مسلمانان در رابطه با دو گروه مسلمان كه احيانا به هم تجاوز كرده و به جنگ يكديگر برخيزند.
نهى از مسخره كردن يكديگر و با القاب بد لقب دادن، نهى از بدگمانى و تجسس و افشاگرى اسرار ديگران، مخصوصا نهى از غيبت و بيان اينكه برترى فقط با تقوى است، مظاهر مادى نمى توانند در پيش خدا با ارزش باشند و نيز بيان اسلام و ايمان و امتنان خدا كه موهبت ايمان را به مؤمنين ارزانى داشته است
ژانر:
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید ورود/عضویت